luni, 27 noiembrie 2017

„Copilul meu – prioritatea mea” – viziune și obiective

Prof. învățământ primar, Daniela SALANȚĂ
Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița

Mulți părinți privesc creșterea copiilor ca fiind experiența de viață cu cele mai multe bucurii, dar și cu mari frustrări, în special când copiii ajung la dificila vârstă a adolescenței. Acest amestec de bucurie și frustrare în creșterea copiilor este direct influențat, pe de o parte, de calitatea relației pe care o avem cu copiii noștri, și pe de altă parte de calitatea relației dintre părinți.
Cum putem face față provocărilor mari pe care le avem ca și părinți și ce ar trebui să știm pentru a răspunde într-un mod potrivit și benefic, în fiecare context parental în care ne găsim?
Prin intermediul lectoratelor, workshop-urilor și întâlnirilor personale fiecare cadru didactic pune la dispoziție un cadru prin care părinți cu personalități diferite, cu stiluri diferite de creștere a copiilor și cu situații diferite de viață sunt mai bine pregătiți și găsesc răspunsuri, speranță și ajutor.
Părinții vor avea ocazia:
- Să exploreze domeniile cu potențial de creștere în privința educării copiilor;
- Să întărească comunicarea dintre ei și copiii lor;
- Să identifice elementele de stres și să învețe cum să administreze stresul în procesul de creștere și educare a copiilor;
- Să discute despre stilul lor parental și despre modul în care tata și mama pot forma o echipă foarte bună;
- Să identifice și să rezolve problemele parentale care apar.
Avem convingerea că, pe lângă toate aceste beneficii, încrederea și satisfacția părinților vor crește dincolo de așteptările lor.
Am organizat la clasă întâlniri cu părinții. Am invitat persoane specializate în consilierea familiilor. Am inițiat un program de educare în scopul îmbunătățirii relațiilor părinți-copii.
În cadrul acestui program, Family Life organizează activități prin care vine în sprijinul părinților. Family Life este un departament al Fundației România Pro-Culture, care își propune să vină în sprijinul familiilor din România, ajutând la consolidarea căsniciilor și oferind un cadru de învățare și aplicare a principiilor sănătoase în viața de familie.
Programele abordează subiecte practice cum ar fi creșterea copiilor, administrarea finanțelor în căsnicie etc.
Principiile prezentate în cadrul programelor dezvoltate de Family Life au la bază etica creștină, deoarece această perspectivă asupra familiei ajută la crearea unui climat de acceptare și respect între soți, oferind în același timp, o bază pentru creșterea unor copii care vor îmbrățișa valori sănătoase pentru viețile lor.

I. Lectoratul pentru părinți – „PUTEREA DE A FI POZITIV”
Atitudinile și mesajele transmise zilnic de către părinți au o influență mai mare asupra identității copiilor decât toate celelalte evenimente. Aceste experiențe aparent nesemnificative, dar repetate, reprezintă primele „culori” folosite la „pictarea portretului” copiilor noștri. Fiecare copil se naște cu un anumit tip de personalitate, într-o anumită cultură, și într-o anumită familie, iar lucrul acesta influențează viața, convingerile, comportamentul. De asemenea, modul în care părinții își înțeleg rolul este influențat de mediul în care au crescut și s-au format. Foarte mulți părinți sunt preocupați de pregătirea academică a copiilor lor, lăsând pe locul doi dezvoltarea caracterului. Cu toate acestea, copiii au nevoie să fie învățați cum să facă alegeri înțelepte în viață, respingând acele lucruri care nu îi ajută în dezvoltarea lor ca persoane mature, responsabile. Părinții au păreri și standarde diferite în ceea ce privește disciplinarea și recompensarea copiilor lor. Disciplina și recompensele sunt cele mai importante resurse pe care le pot folosi în formarea caracterului copiilor lor.
Puterea de a fi pozitiv se regăsește în puterea Cuvântului lor. „Din plinătatea inimii vorbește gura”. De aceea, alegerea cuvintelor potrivite începe în inima noastră. Aceasta înseamnă că ceea ce spunem arată, de obicei, ceea ce simțim în realitate față de alții. Dacă inima noastră este plină de iubire și de compasiune, vorbirea noastră va fi pozitivă și ziditoare. Alegerea cuvintelor potrivite presupune efort intelectual și judecată sănătoasă. Chiar și înțeleptul rege Solomon „a meditat și a cercetat atent” ca „să găsească cuvinte plăcute și să scrie întocmai cuvintele adevărului”. „Moartea și viața stau în puterea limbii”. Chiar și atunci când cineva spune ceva ce ne supără, faptul de a răspunde cu blândețe poate avea rezultate pozitive. O soră bine intenționată i-a spus mamei: „Ce păcat că n-ai reușit să-l educi așa cum trebuie!”. Mama s-a gândit un moment și a răspuns: „E adevărat că lucrurile nu merg prea bine acum, dar eu continui să-l educ. Acest răspuns blând a contribuit la păstrarea relațiilor armonioase între cele două surori și l-a încurajat pe fiul surorii, care a auzit conversația. El a înțeles că mama lui nu-și pierduse speranța cu privire la el. Acest lucru l-a încurajat să pună capăt tovărășiilor rele.

Capacitatea de a ne exprima gândurile și sentimentele în cuvinte este, într-adevăr, un dar minunat. Să găsim momentul potrivit pentru a vorbi, străduindu-ne să alegem cuvinte potrivite și făcând eforturi pentru ca vorbirea noastră să fie mereu plăcută. Astfel, ne vom folosi puterea limbii pentru a le aduce vindecare celor care ne ascultă și pentru a folosi creativ și pozitiv prețiosul dar al vorbirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu