marți, 27 iunie 2017

Pictează lumea în verde!

Prof. Monica LUPUȚI
Școala Gimnazială „Avram Iancu” Bistrița

Am pornit de la o întrebare adresată elevilor și anume: „Ce este pădurea?” Răspunsul primit a fost unul general, elevii au descris pădurea ca fiind o zonă verde cu mulți copaci unde pot desfășura o multitudine de activități, aceasta fiind un loc de relaxare, de petrecere a timpului liber în natură, un spațiu prielnic pentru picnic și grătare, un prieten al biciclistului și al excursionistului etc.
Și totuși, i-am întrebat, dacă și în zilele noastre mai putem descrie pădurea ca pe o zonă verde cu mulți copaci? Pe premisa acestei întrebări pornim, cu ajutorul proiectelor, o călătorie de descoperire a pădurii și chiar a definirii propriei relații în raport cu aceasta. Proiectele au fost pe măsura elevilor, la superlativ, atât ca și prezentare cât și o clară conștientizare a rolului și a importanței pădurii în viața fiecăruia, în special în țara noastră unde practicile forestiere ilegale și iresponsabile merg mână în mână cu o legislație defectuoasă și prost aplicată.

Într-o lume dominată de tehnologie, pădurea suferă în tăcere, iar durerea ei nu poate fi auzită ci doar văzută.
Elevii minunați ai Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Bistrița au sărbătorit importanța Pădurii printr-o serie de activități menite să atragă un semnal de alarmă asupra pericolului defrișării în exces, să aprindă o lumină verde asupra importanței pădurilor și să ne invite la amintirea sentimentului de respect cuvenit la adresa acesteia, respect de care unii dintre noi am uitat, gândindu-ne doar la interesul propriu.

Zece echipe au intrat într-o competiție constructivă pentru cel mai puternic mesaj, o competiție care are ca scop comun conștientizarea răului pe care noi, oamenii, îl facem la adresa pădurilor noastre.

Echipele și-au ales fiecare un nume cu mesaj emoționant, cu valențe pozitive sau sintagme care atenționează un viitor negru – Prietenii pădurii, Ecoul Verde, Smile of the forest, Pictează lumea în verde, Cu drag pentru natură, Pădurea – Smaraldul Universului, Tabăra Verde, Pădurea – Fabrică de Oxigen, Și copacii au suflet, Reîmpădurim Pădurea, Pădurea – muza mea, Pădurea – Oceanul Verde al Universului și Viața Pădurii.

Printre multele elemente descoperite sau aprofundate de către elevi pe această potecă din firul pădurii, elevii au realizat faptul că pădurea este un rezervor de oxigen necesar tuturor organismelor vii iar prin faptul că absoarbe dioxidul de carbon tot ea ne ajută la reducerea poluării, având un dublu și crucial rol pozitiv. Această minunată pătură verde reprezintă un sistem ecologic complex care adăpostește specii de nevertebrate și de vertebrate variate și felurite. Ea împiedică eroziunile și alunecările de teren, este o sursă nestemată de remedii naturale și un bun terapeut pentru sufletul nostru.
Pe parcursul derulării acestor proiecte, elevii au devenit prietenii pădurii, au prezentat discursuri înălțătoare și pline de respect și de dragoste la adresa oceanului verde, au venit cu soluții de pus în practică ce nu au rămas doar la stadiul de vorbe și au conștientizat atât pericolele cât și negura viitorului în cazul în care acțiunile negative nu se vor stopa. Și cea mai importantă idee pe care și-au însușit-o a fost cea prin care ei au înțeles pe deplin că soarta pădurii se afla în mâinile lor!

Dintre discursurile elevilor menționez următoarele două. Primul citat este unul cu descriere lucrativă, adică explicarea manierei de lucru al echipei Tabăra Verde prin condeiul elevei Someșan Mara și este o exemplificare a metodelor de lucru alese, a capacității de gestionare corectă a timpului și a resurselor, a asumării noțiunilor de team leader și team work ș.a.
„Maniera noastră de lucru a debutat cu formarea echipelor de lucru (Grupa Informații – Grupa Poze – Grupa Macheta și Grupa Ghiveci). După ce am stabilit cu exactitate echipele de lucru am pus la punct un program de întâlnire și numărul de întâlniri necesar (cinci). S-a stabilit modul de lucru a fiecărei echipe în parte. Spre exemplu, echipa Ghiveci se va ocupa de recoltarea și recunoașterea bulbilor alături de plantatul acestora, însămânțarea gazonului și udarea zilnica a acestuia; echipa Informații se ocupă de conceperea replicilor în versuri cu valoare științifică și de colecția de curiozități; echipa Macheta se ocupă de aplicarea mușchiului, construirea căsuțelor și realizarea cascadei etc. Ne dorim foarte mult să câștigăm premiul de „Cel mai bun proiect dedicat Pădurii” dar am conștientizat că acesta este, cum ne spunea doamna profesoară, un beneficiu primar, de moment iar cel mai important beneficiu este cel secundar, care durează și formează în timp și anume faptul ca am reușit să devenim o echipă, am legat prietenii, ne-am sudat ca și colectiv, am reușit să realizăm tot ce ne-am propus, ne-am mobilizat unii pe alții, ne-a ajutat la creșterea încrederii în forțele proprii iar aceste amintiri vor rămâne mereu în albumul nostru de suflet, prin oglinda eco!

Cea de-a doua exemplificare este culeasă din discursul extraordinar de emoționant al echipei Pictează lumea în verde, aceștia construind o machete împărțită în două segmente – o lume ideală, mirobolantă, verde și o lume poluată și tristă – „Priviți o lume verde, o lume curată, o lume în care copacii domnesc, o lume în care animalele trăiesc parcă în rai. Singura noastră întrebare este: Vă doriți să păstrați acest paradis? Lumea poate arăta și altfel, priviți, o lume în care poluarea domnește, o lume în care mâinile omului distrug creația lui Dumnezeu iar întrebarea noastră este următoarea: Voi chiar vă doriți o astfel de lume? O lume curată este o viață sănătoasă iar o viață sănătoasă aduce zâmbete pe chipurile oamenilor iar ei își manifestă bucuria protejând natura. Aceștia trăiesc zâmbind, fauna nu știe ce este frica de oameni iar flora își împărtășește farmecul în lumea toată. Dacă vă doriți această lume spuneți stop defrișării pădurilor, reciclați și cel mai important: iubiți natura. O lume poluată e o lume plină de teroare, o astfel de lume aduce lacrimi în ochii oamenilor, făcându-i, paradoxal, să distrugă și mai mult natura. În această lume oamenii trăiesc un coșmar, înconjurați de sute de medicamente iar totul este în zadar, poluarea este suverană.

Fiecare OM are câte două mâini, iar aceste mâini, prin puterea imaginației, le putem transforma în pensule. Printr-o singură atingere putem da lumii ori culoarea cenușie ori pe cea verde. Fiecare OM poate alege. Soarta viitoarelor generații se află în aceste pensule iar noi vă îndemnăm să pictați lumea în culoarea verde!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu